Париз, градот на светлината... или нешто многу повеќе. Имајќи ја сета своја историја, архитектура, уметност, култура и живот кој плени со својата динамичност и космополитност, како ретко кој град на светот го зазема своето место во срцето на секој негов посетител. Вљубеноста во Париз не е само последица или чувство на некоја уметничка душа која во него ја нашла својата инспирација за дел од своето творештво. Таа вљубеност може да ја почувствува секој намерник кој притиснат од своето секојдневие, во моментите на престој во овој град, ќе се изненади од сета широчина и богатство на видици кои пред него, тој ги отвора... Париз ги напаѓа сите сетила и бара да го видите, чуете, допрете, вкусите, помирисате... Видете ги импресивните споменици и вкусете ги гастрономските волшепства: пикантно француско сирење, чоколаден мус, црвено вино... Париз е град со широки видици и интимни улици, средени паркови и тивки плоштади. Иако е голема метропола, во Париз можете да стигнете од една до друга знаменитост пешки. Париз е неверојатно шаренило од архитектонски стилови, кои ја отсликуваат фасцинантната историја на градот, низ 2.000 години еволуција.  Mожеби најмногу ќе ви се допадне готската градба на познатата катедрала Notre Dame, а за оние кои претпочитаат помалку раскош и чисти линии, Триумфалната Капија... Започнете со најдоброто од Париз: шик доживување на познатите Елисејските Полиња (Champs-Elysees)! Од секоја пора на градот извира една карактеристична глетка: импозантната Ајфелова кула, која, секако, е симболот на Париз. Ова колосално здание се издига на панорамата на градот и претставува нераскинлив синоним за Париз, од нејзината изградба во 1889 г. Авантурата наречена запознавање на Париз продолжува со плоштадот Конкорд на кој гордо се издига 3.300 г. стариот обелиск, донесен од Египет; Операта Гарние, едно од главните обележја; плоштадот Вандом, центарот Бобур, Sacre Coeur... Домот на Инвалидите- Воениот Музеј, вечното престојуваиште на Наполеон, прекрасната глетка на Ајфеловата Кула од Трокадеро и неговите музеи... Од овие фасцинантни глетки здивнете со француски кроасан во некој шармантен ресторан, а потоа романтична прошетка покрај мостовите на Сена, секој со своја приказна...Версај била кралска палата на Франција нешто повеќе од еден век, од 1682 до 1789, кога почнала Француската револуција. Кралот Луи 13 изградил ловечко засолниште надвор од Париз во 1624. Оваа мала структура станала база врз која се изградила една од најскапоцените и најекстравагантните згради на светот. Била наменета да биде дом за Луи 14, Кралот на сонцето. Преку 37000 акри земја биле изчистени за да се направи место за терасите, променадите, место за илјадници растенија и цвеќиња. Имало 1400 фонтани и 400 скулптури. Во 1676 палатата била зголемена и била додадена салата на огледалата како и северно и јужно крило. Низ вековите повеќе пати била преуредувана под водство на повеќе кралеви. Денеска Версајската палата е француски нацилнален музеј. Зградата е толку голема што само мал дел од неа е отворен за јавноста. Многу од собите се канцеларии кои се користат од страна на државните инстируции на Република Франција.                                 


Лувр е еден од најстарите, најголемите и најпознатите уметнички галерии и музеи во светот.Лувр има долга историја на умет-ничко и историско конзервирање. Зградата претходно била кралска резиденција, ја симболизира традиционалната француска архитектура уште од Ренесансата. Во неа се наоѓаат светските најпознати дела на уметноста, како “Мона Лиза” на Леонардо Да Винчи,”Заклетвата на Хоратиј” од Жак Луи Давид, ”Слободата ги води луѓето” од Делакруа... Со 8,6 милиони посетители во 2006, Лувр е најпосетениот музеј во светот. И за крај на вашето патување... Дворците на Лоара, едно од најубавите доживувања што можете да си го подарите себеси е целодневниот излет до долината на реката Лоара. Долината на Лоара, позната како “Градината на Франција”, била омиленото престојувалиште на француските кралеви за време на Ренесансниот период. Во мирното селце тие создале место од нивните соништа. На дворовите на кралевите живееле најпознатите уметници и архитекти од Ренесансата, кои се заслужни за денешниот изглед на замоците во долината. Долината на реката Лоара е позната како Земјата на илјада замоци: не само кралски замоци и ренесансни палати, туку и среднове-ковни тврдини, приватни замоци, Châteaux Hotels, луксузни стари вили, кули, бастиони...  Да споменеме само неколку од прекрасните замоци: Azay le Rideau, Château de Chambord, Chenonceau, Château de Chaumont, Cheverny, Villandry… Со осета на замоците во долината на Лоара, пристигнувате во светот на бајките...                                     

Comments (0)

LEAVE A COMMENT


captcha
All comments have to be authorized by the website administrators for publication, so please give us some time to authorize the comment before you see it published.