ПЛАЖИ НА КАСАНДРА КОИ ВИ ПРЕПОРАЧУВАМЕ ДА ГИ ПОСЕТИТЕ >>

Paliouri | Kassandra, Chalkidiki
1. Златна плажа – Паљури
Кога одите од Пефкохори кон југот на полуостровот, патот ве води кон една од најубавите плажи, т.н. "Златна плажа". Златната плажа е организирана плажа со убави камчиња, песок и многу чисто море и е особено популарна кај семејствата со деца. На истиот дел од брегот е плажата Ксенија или Крусо како што туристите сè уште ја нарекуваат.
Морето овде е исклучително транспарентно. Внатрешноста на плажата е полна со борови дрвја, благодарение на кои има природни сенки. Исто така, постои можност да се вклучите во разни спортски активности како и спортови на вода. Оваа плажа е многу посетена, па затоа понекогаш е и преполна.
Доколку сакате да земете лежалки во некој од баровите, подобро е да ја посетите во утринските часови.


Possidi Cape beach - Kassandra tourist guide - Nikana.gr
2. Посиди
'Ртот на Посиди се наоѓа на неколку километри од истоимениот град во југозападниот дел на Касандра. Тоа е песочен бар што влегува во морето, а поради плимата и осеката, плажата често ја менува својата форма. Водата е топла, чиста, тиркизна, а бојата на песокот е многу светла, така што целиот амбиент изгледа многу интересно. Овој дел од плажата не е уреден, така што ќе можете да уживате во недопрената убавина, но не заборавајте при вашето доаѓање да ја донесете целата опрема што ви е потребна за плажа.
Поради високиот ризик да заглавите во песокот, не треба да одите до крај со автомобил, препорачливо е да паркирате километар понапред и да продолжите со одење до врвот на насипот, што може да трае околу половина час поради незгодната прошетка на песокот. Исто така, постои светилник од 19 век, кој е опкружен со мала цветна градина, како и остатоци од храмот на Посејдон.


Kallithea beach - Leto Halkidiki
3. Плажа Калитеа
Во последно време, Калитеа е омилено летно одморалиште на младите, пред се поради комбинацијата на убава плажа и море како и диско клубовите кои се наоѓаат во близина. Плажата е испрскана со бел песок,  а морето е тиркизно, целокупниот впечаток е како да сте во некоја егзотична дестинација.
Она што е важно да се напомене ако не доаѓате со автомобил е дека патот до плажата води преку голем број скали.