Image result for вевчански карневал" Image result for вевчански карневал"


ПРОГРАМА НА ПАТУВАЊЕТО:

07:00 ч. Поаѓање на групата од паркингот спорти хотел Холидеј Инн во Скопје.
10:30 ч. Пристигнување во Вевчани и посета на Вевчанскиот карневал кој претставува централен настан, дефилето на маските, ќе се одржи во центарот на Вевчани, а секоја година го посетуваат околу 10.000 гости од земјава и од странство.
Вевчанскиот карневал, кој датира од настанокот на Вевчани, со традиција од околу 15 века симболизира два паралелни света, едниот му припаѓа на паганството, а другиот на христијанството. Со манифестацијата се одбележува христијанскиот празник Св. Василиј Велики или доаѓањето на новата година по стариот, Јулијанскиот календар. Тој според своите специфични особини се одвојува од другите во светот поради неговата архаичност, традиционалност, таинственост и уникатни маски.
17:00 ч. Поаѓање назад кон Скопје.


Цена на аранжманот: 600,00 мкд
термин: 13.01.2020


ВО ЦЕНАТА Е ВКЛУЧЕНО: 
- Автобуски превоз на дадена релација
- Придружник на патувањето 

НАПОМЕНА:
- За реализација на аранжманот, потребен е миниум од 50 патници.
- За овој аранжман важат општите услови на патување на СКТМ и САВАНА