Бангкок е главен град на Тајланд со популација преку 11 милиони жители. 
Претставува еден од најпознатите азиски космополитски градови со величенствени храмови, автентични канали, раздвижени пазари и богат ноќен живот. За Бангкок може да се каже дека е многу безбеден град и доста оранизиран и претставува една од најпопуларните дестинации.
 
 
ШТО ТРЕБА ДА ВИДИТЕ ВО БАНГКОК:
• LUMPINI ПАРК - северната страна на улицата Рама IV, меѓу Ratchadamri и Vitaj улицата - најголема и најпозната зелена оаза во центарот на градот. Некогаш бил кралски имот, но Кралот Рама VII му го подарил на народот и направен е парк. Името го добил според местото во Непал Lumbini - родното место на Буда. 
• KAOSAN RAOD - некогаш бил место каде што се тргувало со ориз и затоа се вика токму така, бидејќи кaosan на тајландски значи ориз. Плоштадот ROYAL - на крстосницата на Ratchadamnoen авенијата и Si Ayutay улица. На плоштадот се наоѓаат: тајландскиот парламент (изграден во 1907, дозволено е да го посетат само еднаш во годината, втората сабота во јануари), паркот Suan Amporn и споменикот на кралот Рама V (тоа е оној европски ориентираниот) и поголемиот дел од зградите во Dusit distrikt се изградени за време на неговото владеење.
• GRAND PALACE- претставува белег на градот и најголема туристичка атракција. Таа била изградена во 1782 година кога бил основан Бангкок. Местото каде што се наоѓа палатата се нарекува островот Rattanakosin. Површина на комплексот е 1,5 км2. Оригиналната верзија е копија на Палатата од Ајутаја - старата престолнина на Тхаи. Првите пет владетели од династијата Чакри граделе палати во рамките на комплексот. Највпечатливо обележје оставил Кралот Рама V (повторно, оној 'Европјанец'). Тој ја изградил палата Pra Маха Montin која го зафаќа централно место и многу е невообичаена, бидејќи е изградена во европски стил, а покривот е сијамски. Тајланѓаните оваа зграда ја нарекуваат западњак со тајландски капа. 
Во комплексот GRAND PALACE се наоѓа и храмот на Vat Pra Kaew (ХРАМОТ НА СМАРАГДНИОТ БУДА), кој претставува најголемо и најважно светилиште во целиот Тајланд. Во него се наоѓа статуата на Буда направена од зелен смарагд што Кралот Рама I го донел од Виентиан, главниот град на Лаос, кога го освоил ви 1778 година како симбол на повторно освоената големата област на Сијам. 
• WAT PO храмот - се наоѓа веднаш зад GRAND PALACE, во улицата Chetupon. Храмот е постар од Бангкок, па така тој е најстариот храм во градот. Изграден е во 17 век. Храмот е познат по позлатена статуа на Буда кој лежи (долга е 150 м и висока 50 м), изграден од страна на кралот Рама III 1832 година. Храмот е познат како центар за учење на тајландски масажа и традиционална тајландска медицина. 
• Храмот WAT ARUN - е заштитен знак на Тајланд, на сите фотографии кои ја претставуваат оваа земја задолжително се наоѓа и овој храм. Се наоѓа на западниот брег на Cao Praya, на местото каде се пресекуваат улиците Аrun Amarin и Vang Doem. Архитектонскиот стил на овој храм е многу посебен, бидејќи претставува мешавина на кмерската и тајландската култура. Целиот храм е украсен со кинески порцелан и керамички плочки, што му дава дополнителна живописност. 
• Храм WAT BENDZAMABOPIT -МЕРМЕРНИОТ ХРАМ на улицата на Рама V, еден од најубавите храмови во Бангкок. Изграден е од страна на Кралот Рама III во 1826 година. Денешниот изглед го има благодарение на Кралот Рама V и неговото име буквално значи Храмот на петтиот крал.
• ХРАМОТ INDRAVIHARN- се наоѓа во улицата Visut Kasat. Познат по статуата на Буда висока 32 метри. Можете да се искачите по скалите до рамото на Буда - убав поглед на градот!
• Храмот WAT TREJMIT- се наоѓа во кинескиот кварт во илицата Trejmit. Исто така познат е како Храмот на Златниот Буда. Во него се наоѓа една од најголемите статуи на Буда изработена од злато (проценетата вредност е 14 милиони долари). Една од најголемите туристички атракции во градот. Статуата датира од 13 век од тогашната престолнина на Тајланд, Sukotai. Кралот Рама III ја донел во Бангкок.
• ЏИНОВСКА НИШАЛКА- со традиционална црвена кинески рамка. Се наоѓа пред храмот VAT SUTAT (најголемиот храм во Бангкок, зафаќа површина од 4,5 км2) во Ti Tong улицата.
• ПАЗАРОТ CATUCAK - со површина од 1,5 км 2 и 15.000 тезги е еден од најголемите пазари во светот.
• DAMNEON SADUK - ПАЗАР НА ВОДА - 101 км оддалечен од Бангкок, се наоѓа во Rachaburi.